woensdag 11 maart 2009

de schuchtere schutter

Laat ik eens actueel zijn. In Stuttgart (ook in Alabama, trouwens) zijn er ongeveer 10 mensen doodgeschoten. De motieven zijn nog niet duidelijk. Moet dat dan? Die kerel was duidelijk kwaad, had waarschijnlijk een voor hem afdoende reden en wist aan wapens te geraken (van zijn ouders, blijkt).

Wie zal de schuldige zijn? De maatschappij, zoals zo vaak. 'De maatschappij heeft geen grip meer op de jeugd, geeft slechte voorbeelden (games!films!), ouders hebben geen tijd meer,...' Maar wie zijn die vingerwijzers ook altijd? De beste stuurlui, nog steeds aan wal. Mensen die vergeten dat ze zelf deel zijn van die rotte maatschappij, waarin elk zijn ongezouten mening mag spuien en daar geen verantwoording voor hoeft te geven. Ze komen dan nog aan bod in alle mogelijke media, die getrainde aasgieren. 'We moeten het wel brengen of anders heeft de andere de primeur. Ons marktaandeel zou dalen.' Oh, dus consequente berichtgeving moet plaatsmaken voor de demagogie van de 'markt'.

Zinloos. Zou het kunnen dat die mensen hun hele bestaan net als zinloos zien, en met uitbreiding dat van iedereen? Zoja, dan rechtvaardigt dat niet dat je ieder over de kling mag jagen. Dus, die kerel is fout zolang dat niet gerechtvaardigd wordt. Het overgrote deel zal dit nooit rechtvaardigen, dus voor mij is er (voorlopig) geen probleem.

Pff, zinloze discussie.

Geen opmerkingen: