donderdag 19 november 2009

Stomme Fransen

Gisteren het beklijvende slot van Frankrijk-Ierland gezien op TF1. Er lijken steeds vijf of zes verschillende Fransen te brullen in die micro. Ze klonken verward. Er ging geen enkele creativiteit uit van hun ploeg. Het middenveld leek opgetrokken uit stugge verdedigers die enkel een passje breed konden geven. Vooraan was enkel Anelka in beweging en achteraan kregen ze de bal met moeite ontzet. De Ieren daarentegen brachten mooie driehoekjes, uitgemeten passes en vooral veel duelkracht. Elke tweede bal was van hen. In het laatste half uur zag ik hen drie huizenhoge kansen de nek om
wringen. De anders zo daadkrachtige Keane ging te veel voor perfectie in het zicht van de keeper. Verlengingen dus!

Daarin claimde Anelka zo goed als meteen een strafschop na een interventie van Given. 'Dikke zever', achtte de ref correct, maar hij vergat hem geel te geven in het aanzicht van de tienduizenden Fransen. Keane, gekend voor zijn Sonck-achtige goals, vergat wat later om door te lopen op een scherpe voorzet en kwam zo niet tuseen de krasselende verdedigers uit.

En dan, een vrije trap op het middenveld voor de Fransen. De Ierse defensie schuift net op tijd op, zodat twee Fransen buitenspel komen te staan. Moeilijk te zien, maar toch. Een hevig aan het shirt trekkende Fransman kopt door en vindt Henry op de achterlijn. Die houdt de bal eerst binnen met zijn arm, begeleidt die dan nog lichtjes met de hand en geeft voor naar de vrijstaande Gallas. Ongelooflijk...

Zó door en door rot voetbal spelen en toch winnen. Van de Duitsers gaat tenminste altijd nog een zekere degelijkheid uit als ze eens op hun typische manier winnen. Frankrijk scoorde in twee wedstrijden twee fortuinlijke goals en mag naar het WK. Ik hoop -tegen beter weten in, maar dat is nu eenmaal hopen- dat niemand deze farse vergeet, eens aangekomen in Zuid-Afrika. Dat ze de Ieren maar wat eer aandoen door het daar te gaan winnen. Op een deftige manier. Oh, ja, een pluim voor doelman Lloris, de enige Fransoos die niet als een bang konijn op de plein stond.

P.S. Als ik de ongelofelijke torso's van de Franse eerste elf zag, vroeg me af of ze niet beter zouden staan op het WK turnen. Fitter dan topfit, elke mogelijke fysieke optimaliteit aanwezig, en toch niet normaal op een bal kunnen stampen. Iniesta en co bewezen dat het kan zonder die krachtpatserij. Maar bon, da's weer een ander verhaal.

Geen opmerkingen: