dinsdag 31 juli 2012

Hooivork: check! Toorts: check!

En de nieuwste volkswoede is alweer losgebarsten.
Michelle Martin komt vervroegd vrij. Een dame die flink wat op haar kerfstok heeft.
Of in gerechtelijke termen: 'had, onder voorwaarden'. Want ze is door de rechtbank geschikt verklaard voor vervroegde vrijlating. Ik neem hierbij aan dat ze niet over een nacht ijs gegaan zijn. Zoals ze dat voor iedere burger doen die iets mispeutert. Iedere burger, die bij mijn weten evenveel rechten heeft als de burger naast hem of haar.

Waarom dan die ontsteltenis? Moet het gerecht dan een soort omgekeerde Big Brother tv-show worden waarbij het publiek beslist wie in het huis moet blijven? Gebaseerd op 'eikes, die heeft echt een bandietensmoel, die mag niet vrij'. Zelfde met die uitgeprocedeerde asielzoekers. De meest mediagenieke mag blijven? Aslam eet graag friet met stoofvlees en zingt mee met Clouseau; dan is die toch 100% geïntegreerd! Hisham eet toch iets liever couscous en brult mee met Omar Souleyman. Wie zal het halen? Het gerecht toont zich helaas ook niet altijd rechtlijnig. Scott blijft, Parwais mag naar huis. Of wat ervan overblijft. Alletwee niet al te rechtlijnig geweest bij hun asielaanvraag, maar wat verwacht je van zo'n gevluchte tiener? Dat die invullen dat de constante dreiging in hun thuisland nog wel meevalt? Dat de moordenaar van hun ouders hen nu wel gerust zou laten? Er zitten fouten in het apparaat, maar het apparaat moet wel instaan voor een ondergrens, iets arbitrairs zoals bvb 82% geïntegreerd is genoeg om te blijven.

Waar wil ik naartoe... Spaar uw impulsieve meningen over grote begrippen als vrijheid, straf en nationaliteit. Kauw er enkele keren op en proef of ze niet van smaak veranderen. En keer het simpelweg eens om. Je krijgt een klapband en rijdt per ongeluk twee kinderen dood. Je was geen volledig onbesproken persoon. De oudjes uit de buurt, de collega's van drie verdiepingen lager: ze maken allen openbaar je proces in de krant en op tv. Wie wil je dat je vonnis velt? De menigte die met toorts en hooivork voor je deur staat? Of het gerechtsapparaat, dat met al zijn gebreken toch vooropstelt om een objectief oordeel te vellen?

Nee, vergeet alles wat ik gezegd heb. Post 'ze moesten ze ophangen' op faecesbook en zie de likes, de stoere vonnissen van één klik, binnenstromen. Ja! Zie je, ik heb gelijk, want ik heb 4 likes gekregen.

Geen opmerkingen: